Näthat – hur agerar du ifall du drabbas?

Alla som är aktiva på sociala medier vet att de olika kanalerna är utmärkta att använda i marknadsföring, för ett företag, sitt personliga varumärke eller både och.

Näthat – hur agerar du ifall du drabbas?

För att få snurr på sina sociala kanaler måste du vara aktiv och ju mer aktiv du är desto mer uppmärksamhet kommer du att få. Tyvärr finns det personer som inte kan hantera andras framgångar och som är allt annat än vänligt inställda och som gärna passerar gränsen för kräkningar, eller det som i vardagligt tal benämns som näthat. 

Vilka lagar finns för att förhindra näthat?


Om en person sprider foton, filmer eller information om någon annan, utan att ha fått den personens tillåtelse, gör han eller hon sig skyldig till brottet förtal. Brottsrubriceringen för förtal omfattar också den eller de som sprider bilderna eller informationen vidare, till exempel genom att dela den på sociala medier. Men även om du upplever en bild eller ett meddelande som jobbiga, behöver de nödvändigtvis inte vara olagliga. Ifall du känner dig rädd, hotad eller om det handlar om allvarliga kränkningar ska du göra en polisanmälan så fort som möjligt. Före du gör en polisanmälan bör du har gjort följande:

  • Samla bevis. Ta skärmdumpar på precis ALLT som du upplever som ett hot eller allvarlig kränkning. Det är bra om du kan få med datum och tid, till exempel genom att öppna en klocka på skärmen. Spara ner dumpen och skriv ut den.
  • Få utskriften bevittnad. Be en kompis bevittna din utskrift genom att skriva sitt namn på den. Namnteckningen göra att personen ifråga intygar att utskriften är äkta. Ifall du inte har någon skrivare tillgänglig kan du istället be din kompis att titta på skärmen för att sedan kunna avlägga ett vittnesmål om att de uppgifter som finns i din polisanmälan stämmer.
  • Dubbla exemplar. Det är bra att ha utskrifterna i dubbla exemplar, båda bevittnade, så att du kan överlämna ett exemplar till polisen i samband med att du gör din anmälan, och behålla en kopia själv. Observera att det måste vara originalhandlingar för att vittnessignaturen ska ha laga kraft.

Ifall anmälan blir nerlagd


När du gör en polisanmälan kan det hända att polisen inte tar upp den eller till och med lägger ner den. Oftast beror det på att det som har hänt inte går att klassa som ett brott eller att bevisningen inte är tillräcklig för att det ska kunna bli en rättssak. I det läget har du två val, att acceptera beslutet eller att själv ta ärendet vidare och göra det som kallas för att utkräva ansvar från personen som har utsatt dig för brott, det vill säga näthat. För att utkräva ansvar skickar du en stämningsansökan till domstolen och i den kräver du personen som utsätter dig för näthat på skadestånd. Många tror att en stämning är en dyr och krånglig process men så behöver det inte alls vara. Genom en stämning kan du få pengar av personen som har utsatt dig för förtal och det spelar ingen roll om personen ifråga är myndig eller inte, lagen omfattar alla.

Ifall anmälan blir nerlagd