Sveriges mest kända influencers

Influencer eller influerare som det även kan kallas i Sverige är ett relativt nytt begrepp och en sysselsättning som många nog inte har grepp om. Detta även om man kanske följer flera sådana dagligen utan att tänka på det särskilt mycket. En influerare är någon som påverkar eller försöker påverka andra genom olika medier. Ofta sker det genom sociala medier. Facebook och Instagram är viktiga kanaler för influencers. Genom att lägga upp bilder på sig själv i en viss outfit av ett visst märke, oftast i samarbete med just detta märke, så kan en populär medial person skaffa uppmärksamhet åt detta och influera andra att köpa samma. Det blir då i praktiken en form av reklam. En del influerare använder även bloggar där de kan göra reklam för modemärken eller livsstilsval. Influerare kan även opinionsbilda i mer politiska och viktiga frågor.

Mode och livsstil

En av de tidigaste stora influerarna i Sverige var Isabella Löwengrip. Hon startade redan som 14-åring bloggen Blondinbella och blev tidigt en av de viktigaste mediala påverkarna. Bloggen gav Löwengrip en plattform och hon startade därefter företag och samarbetade med en mängd olika medier. Hon anses fortfarande som en av de största influerarna med 100 000-tals följare på bland annat Instagram. Inom mode har sedan länge Kenza Zouiten varit kanske den absolut största. Hon har över miljonen följare på Instagram. Bloggen Kenzas startade det hela 2006 och hon har sedan dess arbetat som modell, startat klädmärke och varit reporter på MTV. Hennes blogg var när hon bara var 16 år redan större än förre statsministern Carl Bildts. Bloggen har vunnit en mängd priser. Som influerare har hon samarbetat med en mängd kända märken, bland annat Ur & Penn, Guldfynd och numera nedlagda JC.

Kenza Zouiten
Kenza Zouiten

En annan modebloggare som blivit stor är Rebecca Stella. Hennes följare på Instagram är knappt en halv miljon. Tidigare var hon en sångerska och modell och hade därmed redan ett kändisskap och en plattform. Sedan dess har hon samarbetat med klädmärket Nelly samt börjat blogga hos Expressen.

Rebecca Stella
Rebecca Stella

På det mer livsstil- och träningsorienterade området så finns Rachel Brathen. På hennes konto Yoga Girl på Instagram så influerar hon människor inom just modern yoga. Hon har över två miljoner följare och har skrivit en New York Times bestseller med samma namn. Brathen har blivit internationellt uppmärksammad och kallats en av de största influerarna på fitnessområdet. Det sägs att hon kan ta 25 000 dollar per post på Instagram vid samarbeten. En något annorlunda historia är Christoffer Collins. Numera är han en av de större influerarna som har över en miljon följare på Instagram där han lägger upp bilder av främst natur. Han var tidigare kyrkovaktmästare men i och med framgången med sitt konto så försörjer han sig numer på detta. Detta sker främst genom samarbeten med resebyråer där Collin lägger upp bilder på resmål.

Politik

Även inom politiken finns personer som man kan kalla influerare. En av de tidigaste var förre detta statsministern Carl Bildt som mycket tidigt startade bloggen Alla dessa dagar. Där har han ett stort följe men han är även aktiv på mikrobloggen Twitter där 100 000-tals människor följer honom.