Influencern Amir blev historisk

Sommaren 2018 instiftades influencerpriset Guldtrumpeten.Vilka som tog hem utmärkelserna var det upp till allmänheten att avgöra.

Detkorades vinnare inom kategorierna Åretsinfluencerkommunikatör (Margaux Dietzklippare Elin Nylund), Årets influencerkampanj (Klarnas samarbete med MargauxDietz) och Årets influencer. Mediebevakningstjänsten Signal Signal var de som instiftadeGuldtrumpeten för att hylla de som jobbar med just influencer-marketing.

Årets influencer blev youtubern Amir Akrouti. Amir är en 27-årigkille som bor på Östermalm i Stockholm och har ett väldigt brett spann avämnen. Han gör vloggar till sin youtube-kanal där han testar smink, kommenterarandra vloggares inlägg, pratar sex och är allmänt öppen om sitt liv men ävenlite utmanande.AmirAkrouti har förutom sin youtube-kanal även Instagram,Twitter, Snapchat och Periscope. Med alla de kanalerna i sociala medier så ärdet inte svårt att förstå att det tar sin tid att vara influencer. För attbehålla sin trogna följarskara så ingår det att kommunicera med dem. Följarnavill känna sig sedda och uppmärksammade, det är så de blir trogna. Innan det professionella erkännandet så blev han i januari2018 tvungen att komma med en tråkigare typ av erkännande, eller ett förlåthelt enkelt. När man är en influencer så bevakas man från alla håll, manfår räkna med mycket kritik och att vissa bara väntar på att man ska göra ettmisstag.

Bilselfie

 Det fick Amir erfara under januari 2018 när han lade upp enselfie på Instagram, tagen i bilen under körning. Det var bara några veckorinnan förbudet mot att smsa och surfa när man kör bil trädde i kraft.Det blev massiv kritik från följare som påpekade att hanutsatte andra trafikanter och medmänniskor för livsfara. Det fanns de somhävdade att körkortet borde tas från honom. Men som en god internet-personlighet bör agera så insåg hansitt misstag och bad om ursäkt i en vlogg på youtube. Han sa att han interiktigt fattade hur fel han gjorde eftersom han alltid tagit selfies och gjortvloggar när han kört. Han ångrade sig dock och lovade att inte göra det igen.

FaceTune och misshandel

 Amir är en stor förespråkare av bildredigeringsappenFaceTune som kan släta ut hyn och ordna rätt ljus till selfies. Även denanvände han tidigare när han körde bil men har alltså slutat nu, både för attvisa ansvar och för att följa lagen. Och han tackar sina fans för att det varde som hjälpt honom att inse hur fel han gjorde tidigare. På det sättet, genomatt erkänna sitt misstag, så vann han följarnas förtroende tillbaka, hos demhan tappat.Många internet-personligheter har blivit utsatta för hatrent fysiskt också, under hösten 2018 dödades en ung kille i USA som varinfluencer. Även Amir har fått känna av detta hat. Mitt i folkrusningen iStockholms tunnelbana blev han sparkad nerför rulltrappan av två killar somskrek “Jag ska döda dig och Alla bögar ska dö!”. Efter händelsen blev han starkt påverkad och livrädd för attråka ut för dem igen.

FaceTune och misshandel